Noul sef de stat major Brigada 2 Craiova: numire cu cantec

De cativa ani in Armata Romaniei, potrivit procedurilor NATO, a fost aplicata promovarea bazata pe experienta acumulata de comandanti in teatrele de operatii. O certificare fara drept de apel la orice analiza pentru un comandant sau loctiitor la comanda de Mare Unitate sau pentru gradul de general. O procedura logica si corecta pentru acei comandanti care au experienta in misiuni reale de lupta si nu numai ca au expertiza necesara ce poate fi impartasita pe lantul de comanda dar cunosc procedurile foarte bine, cunosc limbi straine, stiu ce inseamna responsabilitatea pentru vietile celor pe care ii comanda. In plus, increderea oamenilor in comandantul lor este mult mai mare daca acesta si-a construit in mod corect cariera si are experienta in lupta.
Tot respectul pentru acesti oameni care si-au dedicat viata carierei militare pe teatrele de operatii si nu pe constructii de relatii in anticamere. E mult mai usor sa pupi pe cineva pe condur si mult mai greu sa iti asumi conducerea unor misiuni reale de lupta, sa albesti in linia intai, sa ai grija fiecrui suflet de om aflat in grija ta ca si comandant. Sintagma PCR – pile, cunostinte, relatii – este cunoscuta pentru cei care au trait intr-un regim de trista amintire, inclusiv in sistemul militar.

„Patru candidati foarte bine pregatiti” pentru Brigada 2 infanterie

Batalionul_26_Gabriel_TomaRecent s-a incheiat concursul pentru ocupare functiei de sef de stat major la Brigada 2 Infanterie „Rovine”. O brigada de elita a Fortelor Terestre, probabil cea mai galonata prin experienta celebrilor Scorpioni Rosii si apoi a Scorpionilor negri si a Scorpionilor Galbeni. Cei care au adus plus-valoare Armatei Romaniei, au impartasit in interiorul sistemului militar experienta lor unica, cei care si-au pus viata in pericol intr-o maniera exemplara in misiuni de mare dificultate in Angola, Somalia dar mai ales in Afganistan si apoi Irak. Cand vorbesti cu comandantii americani arsi de soarele desertului afgan sau irakian, generali cu pricepere in misiuni de lupta, si le rostesti „Red Scorpions” ai spus, fara sa rostesti in engleza, „trupe romanesti de elita”, camarazi egali in lupta cu militarii din Diviziile 101 si 82 aeropurtate, militari romani egali cu cele mai bune trupe din SUA. Cu siguranta insa ca acesti militari romani care merita tot respectul natiei nu au avut rezultate fara a fi condusi in misiuni de lupta de comandanti adevarati. Sa ne aducem aminte de cativa comandanti importanti ai ‘scorpionilor”, fiei ei rosii, negri, galbeni… Cei care s-au dedicat adevaratei cariere militare: Nicolae Ciuca, Nicolae Ioan, Dan Ionescu, Cristian Dinulica, Gabriel Toma, Augustin Pegulescu, Claudiu Sava. O lista scurta dar incompleta… si in acest context imi cer suze pentru cei care nu au fost nominalizati.

Patru candidati buni, doi minunati si doar unul radiolocat pentru Brigada 2 Craiova

Dintre cei 4 (patru) candidati la functia de sef de stat major pentru Brigada 2 infanterie doar doi aveau o experienta exemplara in teatrele de operatii: colonelul Gabriel Toma si Colonelul Dan Ionescu. Cei care au stat la comanda Scorpionilor Rosii (sau pe functii de stat major sau loctiitor) ani de zile, care si-au condus „scorpionii” in misiuni de lupta in Afganistan si Irak. Ambii cu un doctorat luat in stiinte militare la Universitatea Nationala de Aparare.

In concurs a avut insa un rol important „interviul ” cu comandantul Diviziei 1 Dacica, generalul Nicolaie Dohotariu. In conditile in care „toti cei patru candidati au fost foarte bine pregatiti”… Acum, pentru ca traim in Romania, putem interpreta „cetitorule”  fiecare dupa bunul plac ceea ce se afla intre ghilimele. Insa, ca pregatire in lupta, ca expertiza acumulata in teatrele de operatii, ca si pregatira in stiintele militare, doar doi ieseau in evidenta. Dar din pacate nu erau „radiolocati”. Un exemplu foarte relevant: cautam cu orice motor de cautare „colonel Dan Ionescu” si „colonel Gabriel Toma„. Din pacate cei doi nu au condus „extrem de mari unitati” mai ales de radiolocatie. Nu-i asa? Ce s-ar face infanteria, cum s-ar misca transportoarele blindate in lupta daca nu ar exista radiolocatia? Cu siguranta ca toti cei care au participat macar la pregatirea unei misiuni de lupta in Afganistan sau Irak au regasit importanta radiolocatiei. Si probabil ca – desi fara stiinta noastra – batalioanele de radiolocatie au adus faima si jertfe in Afganistan si Irak pe un radar de birou.

Si cum cei care citesc acest articol pot anticipa deja rezultatul concursului pentru functia de sef de stat major la Brigada 2… Le dam si raspunsul: da, ati ghicit! Noul sef de stat major al Brigazii 2 Infanterie Rovine este colonelul Stefan Bora. Important este cu siguranta ca un batalion de radiolocatie este mult mai aproape de Dumnezeu decat unul de infanterie! Se poate demonstra stiintific!

Tara-tara vrem ostasi! Pentru sef de stat major Brigada 2 Infanterie!

Respectul pentru uniforma militara are printre coordonate principale si gratitudinea pentru munca depusa de ofiteri in lupte, umar la umar cu cele mai bune trupe. Pentru unii ofiteri prima misiune „afara”, in misiuni, a reprezentat proba de foc a conditiilor cele mai vitrege de clima, relief si securitate din Afganistan si/sau Irak.
In orice firma privata, corporatie, firma internationala, functiile de management apartin celor cu experienta si rezultate. De aceea aceste firme private au succes iar intreprinderile de stat au pierderi (pentru ca sunt prost conduse). Dar doar la firmele private poate conta semnificativ, ca prima experienta externa, ca prima iesire „afara”, o iesre in Bulgaria, la Nisipurile de aur… Irakul insa si mai ales Afganistanul ar trebui sa reprezinte un atu in cariera militara pentru toata Armata Romaniei cat si pentru seful de stat major al Brigazii 2 Infanterie Craiova.

„Scorpionul care vegheaza”.

2 Responses to “Noul sef de stat major Brigada 2 Craiova: numire cu cantec”

  1. Scorpionul care nu e ofticos spune:

    Daca cititi acest articol aveti impresia ca s-a facut o mare nedreptate si ca acei colonei , cu atatea „doctorate” au fost lasati pe dinafara si un „outsider” le-a luat locul. Acest lucru ar putea fi cat se poate de adevarat, daca nu am fi in Romania. Daca e sa luam la puricat acest articol, vom vedea din start ca aceasta functie a fost scoasa la concurs. Au fost patru candidati verificati din punct de vedere profesional, nu ? Banuiesc, de asemenea ca acel concurs se termina si cu o notare a gradului de pregatire al fiecaruia. Pana aici totul bine, nu? Eh, de cate ori in Romania, un outsider poate lua locul cuiva care este inradacinat intr-un domeniu ? In 99% din cazuri nu se intampla asta pentru ca cel inradacinat are prea multe pile acolo. Exact asa cum au avut si cei doi colonei care sunt asa de elogiati in acest articol. Stiti cum e ? „Lupii striga lupul…” Intrebarea mea este urmatoarea : De ce acesti asa zisi „super comandanti” nu au facut publice si rezultatele pe care le-au obtinut ca urmare al acestui concurs de pregatire profesionala? Pentru ca, dupa parerea mea, daca sunt asa de pregatiti nu ar avea de ce sa se teama, pentru ca notele lor ar trebui sa fie foarte mari. Insa cred ca tocmai aici se iveste problema. Stimatii colonei cred ca au cam „dat-o in bara” la examen si un asa zis ” outsider de la radiolocatie” a fost mai bine pregatit decat ei. Asa ca pentru prima data in Romania, cel mai bine pregatit candidat a castigat postul, iar acei asa zisi „colonei pregatiti si inradacinati” , nu au avut altceva de facut decat sa publice un articol de scandal in care sa-si spele propria rusine.
    Pe final as vrea sa raspund la mica gluma facuta cu partea de radiolocatie a armatei, care pentru acesti mari colonei de infanterie, pare a fi neimportanta. Gresit domnilor colonei, fara partea de radiolocatie, armata de infanterie ar fi ca un tir fara faruri intr-o noapte innorata. Adica, pe intelesul dumneavoastra, ar fi uriasa si oarba, iar orice obstacol i-ar fi fatal. Asa ca domnilor „pregatiti”, mai pregatiti-va . Sper sa fie publicat acest raspuns, desi acele pile de care tot amintiti s-ar putea sa nu o faca. Respect Armatei Romane.

  2. Marcel spune:

    Domnilor…pupinc**ismul politic are rasfrangere si in institutia militara…este clar ca …chiar si in conditiile in care de ex….chiar si un exemplar ca si BORA 1,9 TDI fabricatie veche clar…care este ars pe frunte de la neoanele din birou…se strecoara in sistemul managerial…stiti cum e …ce ba ce mai vrea nu are destui bani …doar a fost in atatea misiuni….cam asa zic creierele spalate de …..dar e pacat domnilor, experienta acestor oameni deosebiti, bine pregatiti si adevarati se va pierde…in ordonanta 7 sau in umbra timpului…asta este adevarul…se promoveaza militari …si buni si nepotriviti(stiti …se are bine cu base…sau altul….)…il punem nu…pt ca unul ca ..de ex fostul sef a lui b…a …sa dea bine pe sticla politica ….si revin in final….calitatea consta in noile pozitii de pupat in c**…politic

Leave a Reply

*

© 2018 Informatii Militare. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress & Cosmetice, Blogul Doamnelor.