SUA îşi reduc efectivele din Afganistan sub 5000 militari

SUA intenţionează o retragere militară suplimentară din Afganistan în funcţie de progresele negocierilor de pace interafgane, astfel încât efectivele rămase să fie inferioare cifrei de 5.000 la finalul lunii noiembrie, a indicat Pentagonul, într-un comunicat emis luni, transmite AFP.

‘Pe parcursul următoarelor patru luni, Statele Unite vor continua să-şi reducă efectivele militare din Afganistan pe baza situaţiei din această ţară’, a indicat Pentagonul.

‘Traiectoria noastră actuală prevede ca numărul de militari americani în Afganistan să fie inferior cifrei de 5.000 până la sfârşitul lui noiembrie’, a precizat ministerul american al apărării.

‘Ca întotdeauna, aceste retrageri rămân supuse unor condiţii şi vor fi puse în practică după consultarea Congresului şi în coordonare directă cu aliaţii şi partenerii noştri din NATO’, a adăugat Pentagonul, potrivit căruia ‘prezenţa militară americană în Afganistan rămâne centrată pe capacităţi, nu pe cifre’.

Ministerul american al Apărării a făcut aceste precizări după ce, sâmbătă, şeful său, Mark Esper, a părut să anunţe o retragere din Afganistan.

‘Vom coborî la o cifră inferioară lui 5.000 înainte de sfârşitul lui noiembrie’, declarase Mark Esper, menţionând că Pentagonul va trebui să se asigure mai întâi că SUA nu sunt ‘ameninţate de terorişti veniţi din Afganistan’.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută site-ului de informaţii Axios, preşedintele Donald Trump evocase cifra de ‘4.000 până la 5.000’ de militari ‘până la alegerile din noiembrie’.

În prezent, Statele Unite au desfăşuraţi 8.600 de militari în Afganistan, conform unui acord bilateral semnat la 29 februarie, la Doha, între Washington şi talibani. În baza acordului, toate trupele străine urmează să părăsească Afganistanul în primăvara lui 2021, în schimbul unor angajamente de securitate asumate de talibani.

Asteptam opiniile si intrebarile dv.

Scrieti un comentariu

*

Facebook

Vezi aici >> Grupul nostru de Facebook