Emblema de Onoare a Armatei României pentru generalul André Lanata

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au avut marți, 21 iulie, întrevederi oficiale cu generalul André Lanata, comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation – ACT), la sediul MApN.

Temele principale aflate pe agenda discuțiilor au fost criza mondială generată de pandemia de COVID-19 și implicarea NATO în gestionarea acesteia, precum și impactul crizei sanitare asupra activităților aliate. De asemenea, au fost abordate și alte subiecte de interes comun din domeniul militar.

Ministrul apărării naționale a precizat faptul că România rămâne angajată în alocarea a doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, „anul 2020 fiind al patrulea în care aceste procente sunt destinate apărării”. Ministrul Ciucă a subliniat că peste 20 la sută din acești bani sunt destinați achizițiilor de echipamente, precum și că Armata României continuă să se antreneze, să organizeze exerciții în comun cu partenerii și să participe la misiuni internaționale.

Cei doi oficiali au discutat, totodată, priorităţile Armatei României pentru perioada următoare, evoluţia situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi participarea militarilor români la misiunile NATO. În context, ministrul Ciucă i-a mulțumit generalului Lanata pentru sprijinul acordat de ACT în dezvoltarea conceptuală a cooperării pe componentele maritimă și aeriană ale prezenței aliate avansate în zonă, cu accent pe instruire și inițiative de sprijin, informează într-un comunicat MApN.

În cadrul întrevederii dintre generalul André Lanata și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au fost abordate subiecte precum inițiativele României în regiune, constituirea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est și angajamentele asumate de România în cadrul NATO.

„Îi mulțumesc, încă o dată, generalului Lanata pentru vizită. Consider că a fost un bun prilej să arătăm eforturile și preocupările Armatei României în zona de Sud-Est a Alianței. Colaborarea este excelentă, la fel cum este și cea cu Comandamentul Aliat pentru Operații. Am avut ocazia și onoarea să lucrez în Comandamentul Aliat pentru Transformare, prin urmare cunosc foarte bine preocupările de acolo. Totodată, vreau să subliniez faptul că a fi permanent conectați la dinamica mediului de securitate implică eforturi comune în ceea ce privește planificarea la nivel NATO, aspect extrem de benefic pentru modul în care construim capabilitățile și capacitatea operațională a Armatei României”, a declarat generalul-locotenent Petrescu.

În cadrul unei ceremonii militare, ministrul apărării naționale i-a conferit generalului André Lanata Emblema de Onoare a Armatei României, cea mai înaltă distincție a MApN, în semn de recunoaștere a parteneriatului solid pe care Armata noastră îl are cu structurile Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare.

Asteptam opiniile si intrebarile dv.

Scrieti un comentariu

*

Facebook

Vezi aici >> Grupul nostru de Facebook