Oficial: SUA va redisloca 9500 militari din Germania

Pentagonul a anunţat oficial că va reduce efectivele americane de pe teritoriul Germaniei în următoarea perioadă. Mai exact: aceste efective vor fi redislocate (redeploy) aşa cum anunţă pe pagina sa oficială Pentagonul, efectivele urmând să fie reamplasate în alte baze şi ţări aliate. Potrivit Pentagonului, această decizie ţine cont de noile evoluţii strategie în raport cu ameninţările Rusiei.

Preşedintele american, Donald Trump, a aprobat planul Pentagonului, care vizează redislocarea a 9500 de soldaţi americani aflaţi acum în Germania, relatează Military Times.

Ministrul Apărării, Mark Esper, şi şeful Statului Major american, Generalul Mark Milley, care l-au informat pe Trump, luni, au declarat că planul va îmbunătăţi „flexibilitatea strategică” şi va fi în avantajul soldaţilor americani şi a familiilor acestora, se arată într-un comunicat de presă al Pentagonului.

„Propunerea aprobată nu doar respectă directivele preşedintelui, ci îmbunătăţeşte descurajarea rusă, consolidează NATO, reasigură angajamentul în faţa aliaţilor, îmbunătăţeşte flexibilitatea srtategică a SUA şi flexibilitatea operaţională a Comandamentului european, având grijă de trupele noastre şi de familiile lor”, se arată în comunicat.

„Liderii de la Pentagon o să prezinte acest plan comitetelor apărării din cadrul Congresului în următoarele săptămâni, apoi se vor consulta cu aliaţii NATO. Vom oferi informaţii actualizate care ar putea afecta personalul, familiile lor şi comunităţile acestora pe măsură ce planul avansează”.

Consilierul pe securitate naţională al Preşedintelui Trump, Robert O’Brien, a declarat, săptămâna trecută, pentru The Wall Street Journal, că „Mii de trupe dislocate, în prezent, în Germania, ar putea fi relocate în alte ţări din Europa. Mii de soldaţi ar putea fi redislocaţi în regiunea Indo-Pacifică, unde SUA este prezentă în Guam, Hawaii, Alaska şi Japonia, precum şi alte locaţii, ca Australia”, citează Military Times.

Trupe americane Romania

Courtesy: DOD.Defense.Gov

Trupe americane în Polonia

Mai mult decât atât, ambasadorul SUA în Polonia a declarat, săptămâna trecută, că Statele Unite vor trimite încă 1000 de soldaţi în Polonia, însă nu este sigur dacă vor fi transferaţi din Germania sau din altă parte.

După întâlnirea cu preşedintele polonez de săptămâna trecută, preşedinele Trump a declarat că o parte dintre soldaţii din Germania vor merge în Polonia, iar alţii se vor întoarce acasă, acuzând, totodată, Germania că nu alocă suficienţi bani pentru apărarea colectivă a NATO.

Pentagonul a declarat înainte de acest eveniment că lucrează cu Comandamentul European al SUA pentru a pune în aplicare directivele lui Trump. Potrivit înţelegerii Poloniei cu SUA, Statele Unite vor mai adăuga un comandament de divizie, un centru de antrenament de luptă şi un escadron şi o structură de aeronave automate pentru a susţine brigada armatei care va face rotaţia în ţară.

România va construi cea mai mare bază NATO

La Mihail Kogălniceanu, acolo unde există deja trupe americane dislocate permanent pe bază de rotaţie, România va construi cea mai mare bază militară NATO de pe flancul de est al Alianţei.

Viitorul trupelor americane în Europa

Ministrul apărării Mark Esper şi şeful statului major al armatei americane, generalul Mark Milley, „au prezentat luni acest plan de redesfăşurare a 9.500 de soldaţi din Germania”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Retragerea acestor trupe a fost solicitată pe 15 iunie de preşedintele Donald Trump, care acuză Germania că profită financiar de prezenţa militară americană.

„Propunerea care a fost aprobată nu răspunde doar ordinului prezidenţial, ci va creşte şi descurajarea Rusiei, va consolida NATO, va asigura aliaţii, va îmbunătăţi flexibilitatea strategică a SUA şi a comandamentului operaţional al armatei americane în Europa, având în acelaşi timp grijă de soldaţii noştri şi de familiile lor”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Pentagonului citat de Agerpres.

Conducerea Pentagonului „va informa comisiile de apărare ale celor două camere ale Congresului în săptămânile următoare şi apoi se va consulta cu aliaţii asupra modului în care se va proceda”, a adăugat Jonathan Hoffman.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat în ce ţări ar putea fi desfăşurate forţele americane, dar preşedintele Donald Trump a declarat săptămâna trecută, cu ocazia întrevederii cu omologul polonez Andrzej Duda la Casa Albă, că Polonia va fi unul din locurile din Europa în care vor fi relocaţi soldaţi americani.

Conform informaţiilor furnizate de doi înalţi oficiali din cadrul Pentagonului, o parte din soldaţi vor fi repatriaţi, alţii vor fi relocaţi în ţări din fostul bloc sovietic cu intenţia de a trimite un mesaj clar Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin, ale cărui ambiţii militare au fost demonstrate în special prin anexarea peninsulei Crimeea în 2014. Deşi un anumit număr de soldaţi va staţiona permanent, majoritatea va fi dislocată prin rotaţie, au spus aceşti oficiali sub protecţia anonimatului. În opinia acestora, rotaţia oferă, de asemenea, mai multă flexibilitate şi este o metodă mai imprevizibilă şi, prin urmare, cu un efect mai destabilizator pentru Rusia.

Asteptam opiniile si intrebarile dv.

Scrieti un comentariu

*

Facebook

Vezi aici >> Grupul nostru de Facebook