Pensiile militare: rapel al războiului hibrid

Banii proveniţi din impozitarea pensiilor militare nu ajung la bugetul de stat, sumele se întorc în bugetele MApN şi MAI. Bottom line: un vot populist care îi răneşte pe militari.

Fără doar şi poate, includerea pensiilor militare de serviciu pe lista pensiilor speciale este dorinţa PSD, a doamnei Olguţa Vasilescu, dorinţă mai veche susţinută acum şi de USR dar şi de deputatul PNL Roman Florin-Claudiu.

Vot populist: pensiile militare alături de pensiile speciale

De ce este un vot populist? Pentru că parlamentarii care au votat această lege au avut un singur scop, un singur deziderat: să convingem electoratul, mai ales pensionarii, că „noi tăiem şi nu acceptăm pensii mai mari de 7000 lei”. Spus şi făcut, dacă ţinem cont de legea votată în unanimitate (doar un parlamentar a votat împotrivă).

Decizie ingrată pentru militari

Legea este ingrată pentru pensionarii militari. Şi nu are absolut nicio justificare din punctul de vedere al declaraţiilor politice care susţin că banii obţinuţi prin impozitare vor aduce sume în susţinerea fondului de pensii, cu scopul – susţine PSD – măririi pensiilor tuturor pensionarilor cu 40%.

Legea nu face dacât să îi pună pe militari într-o situaţie delicată, una care nu are legătură cu aşa numitele „pensii speciale”. De ce? Pentru că pensiile militarilor sunt plătite din bugetul MApN şi nu din bugetul consolidat de pensii. În mod similar se petrece şi cu pensiile rezerviștilor din MAI. Pe înţelesul tuturor: pensiile plătite pentru militari nu au afectat vreodată pensiile generale şi bugetul de stat dedicat pensiilor.

Banii din impozitarea pensiilor militare: se întorc în bugetul MApN

Sumele provenite din supra-impozitarea pensiilor militare nu ajung la bugetul de pensii. Cele 85 de procente retrase din pensiile militare de peste 7000 lei, respectiv cele 10 procente din pensiile militare cuprinse ca sumă între 2001 şi 7000 lei nu ajung la bugetul de stat. Aceşti bani NU AJUNG ÎN BUGETUL DE PENSII.

Altfel spus, tăierea, impozitarea pensiilor militare nu are importanţă, nu contează, nu are valoare financiară pentru bugetul de stat, aceşti bani nu vor ajunge niciodată în bugetul de pensii. Toate sumele obţinute din impozitarea pensiilor militare se vor întoarce în bugetele din care sunt acestea alocate: bugetele MApN şi MAI.

Întrebare: dacă nu are valoare financiară pentru bugetul de stat, de ce pensiile militare trebuie impozitate?

Război hibrid cu noi paliere

Dacă impozitarea pensiilor militare de stat nu aduce bani la bugetul consolidat cum am putea înţelege altfel includerea acestora alături de pensiile speciale decât ca pe o acţiune de manipulare şi ca operaţie parte a războiului hibrid condus de răsăriteni? Dacă nu are plus-valoare pentru bugetul de stat, de ce legea îi include în mod ingrat pe militari, cu pensii militare de stat, în rândul „pensiilor speciale”? Spre comparaţie, banii obţinuţi din adevăratele pensii speciale cum ar fi cele ale magistraţilor ajung în bugetul de pensii al statului, sunt cume ce pot fi direcţionate spre alte pensii. În schimb: ce se taie din pensiile militarilor ajunge înapoi de unde au plecat banii şi anume în bugetul MApN. Să credem că parlamentarii care au votat nu ştiau acest aspect esenţial?

Constatăm câteva repere ale războiului hibrid:

  • Includerea militarilor pe lista unor aşa-zişi beneficiari de pensii speciale.
  • Dezvoltarea unei opinii naţionale negative la adresa militarilor (cum că ar avea pensii speciale spre deosebire de marea parte a populaţiei).
  • Dezbinarea şi constuirea unei falii între populaţie şi militari.
  • Jignirea militarilor activi şi în rezervă de către clasa politică.
  • Dezvoltarea unei opinii negative în rândul militarilor la adresa clasei politice.

Oare cui îi folosesc aceste dezvoltări? Cine va beneficia de aceste „intrigi” bine ţesute chiar şi în Parlamentul României? Şi cine conduce un război informatic şi informațional cu paliere specifice şi linii de acţiune bine gândite de aproximativ 6 ani, după invadare Ucrainei în 2014?

Asteptam opiniile si intrebarile dv.

Scrieti un comentariu

*

Facebook

Vezi aici >> Grupul nostru de Facebook