Rusia colaborează cu talibanii pentru a forța retragerea trupelor americane din Afganistan [Raport Pentagon]

Pentagonul a publicat un raport în care susține că Rusia colaborează cu talibanii pentru a alunga trupele americane din Afganistan. Raportul vine la doar câteva zile după ce New York Times a publicat un articol în care susținea că agenții de informații ruși ar plăti recompense pentru luptătorii talibani pentru uciderea trupelor americane din Afganistan.

Potrivit The Independent și CNN, raportul Pentagonului acoperă o perioadă de timp cuprinsă între decembrie 2019 și mai 2020.

„În februarie, guvernul rus a colaborat cu guvernul central afgan, cu țările din regiune și cu talibanii pentru a obține o influență sporită în Afganistan, pentru a accelera o retragere militară a SUA și pentru a aborda provocările de securitate care ar putea apărea dintr-o retragere”, se arată în raport.

Oficialii ruși au negat orice implicare în activitățile prezentate în raport.

Raportul notează că talibanii au devenit mai violenți de la încheierea unui acord în luna februarie cu SUA. În condițiile acordului, SUA ar urma să reducă numărul de trupe pe care le are în țară și, în schimb, talibanii vor rupe legăturile cu Al Qaeda, organizație teroristă care lucrează activ pentru sabotarea guvernului afgan.

Potrivit Pentagonului, SUA și-au îndeplinit obligațiile incluse în acordul negociat, dar talibanii și-au continuat colaborarea cu elemente din Al Qaeda. SUA intenționează să reducă și mai mult numărul soldaților în Afganistan, indiferent de evoluție. SUA mențin din februarie 2020 efective totale de aproximativ 8.000 de militari în Afganistan.

Asteptam opiniile si intrebarile dv.

Scrieti un comentariu

*

Facebook

Vezi aici >> Grupul nostru de Facebook