SUA salută acordul din Afganistan [AFP]

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a salutat duminică acordul de împărţire a puterii semnat între cei doi lideri rivali în Afganistan şi i-a îndemnat să continue eforturile pentru a pune capăt violenţei, potrivit AFP.

Secretarul de stat i-a felicitat pe preşedintele afgan Ashraf Ghani şi pe rivalul său Abdullah Abdullah „pentru acordul lor asupra unei guvernări incluzive în Afganistan”, a anunţa purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane Morgan Ortagus.

Mike Pompeo şi-a exprimat totuşi „regretul pentru timpul pierdut în cursul impasului politic” de mai multe luni pe care l-a cunoscut ţara şi care întârzie negocierile cu talibanii.

Prioritatea pentru SUA rămâne ca ambii lideri să semneze „un acord politic pentru a pune capăt conflictului” şi Mike Pompeo salută angajamentul celor doi responsabili de a redeschide „negocierile interafgane”, a adăugat Ortagus.

Potrivit noului acord, Abdullah urmează să preia conducerea negocierilor de pace directe între insurgenţi şi guvernul afgan, care au trebuiau să înceapă în urmă cu două luni şi au rămas până în prezent doar ca intenţie.

Fost nr.2 al executivului, Abdullah se declarase preşedinte la 9 martie, în acelaşi timp cu Ghani, un ex-economist al Băncii Mondiake recunoscut de comunitatea internaţională, relatează AFP preluată de Agerpres.

Washingtonul a făcut atunci presiuni pentru a rezolva această criză cu scopul de a putea negocieri între Kabul şi talibani, anunţând chiar reducerea imediată cu un miliard de dolari a ajutorului acordat Afganistanului, ameninţare cu greutate pentru această ţară săracă al cărui PIB se cifrează la aproape 20 miliarde de dolari.

Mike Pompeo nu a precizat dacă SUA intenţionează să reia acest ajutor pentru Afganistan.

Asteptam opiniile si intrebarile dv.

Scrieti un comentariu

*

Facebook

Vezi aici >> Grupul nostru de Facebook