Washingtonul doreşte continuarea procesului de pace în Afganistan

Negociatorul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a atribuit grupării jihadiste Stat Islamic (SI) atacul criminal împotriva unei maternităţi din Kabul şi a îndemnat guvernul şi talibanii să continue fragilul proces de pace, relatează AFP citat de Agerpres.

Zalmay Khalilzad a afirmat că SI în Khorasan, ramura afgană a SI, a efectuat dublul atac marţi împotriva unei maternităţi din Kabul (24 de morţi printre care nou-născuţi) şi anterior în cursul unei ceremonii funerare din estul ţării (32 de morţi).

SI a revendicat atacul contra funeraliilor, dar nu şi pe cel împotriva maternităţii. Talibanii au respins orice responsabilitate.

Gruparea Stat Islamic „se opune acordului de pace dintre Republica Islamică Afganistan şi talibani şi caută să încurajeze un război sectar ca în Irak şi Siria”, a scris pe Twitter negociatorul american.

„În loc să cadă în capcana SI şi să întârzie procesul de pace ori să ridice obstacole, afganii trebuie să zdrobească împreună această ameninţare şi să urmărească oportunitatea istorică de a ajunge la pace”, a adăugat el.
„Fără alte scuze. Afganii şi lumea merită ceva mai bun”, a continuat Zalmay Khalilzad.
Joi, cinci civili au murit în explozia unui camion-capcană în oraşul Gardez din estul Afganistanului, la două zile anunţul făcut de Kabul privind reluarea ofensivei contra insurgenţilor.

De la semnarea acordului istoric dintre Washington şi talibani în vederea retragerii trupelor străine din Afganistan, insurgenţii şi-au intensificat ofensiva împotriva forţelor afgane. Ei au respins, de asemenea, numeroase cereri de încetare a focului din partea autorităţilor de la Kabul şi a actorilor internaţionali, transmite Agerpres.

Asteptam opiniile si intrebarile dv.

Scrieti un comentariu

*

Facebook

Vezi aici >> Grupul nostru de Facebook