Pentagonul va lua măsuri dacă Moscova a plătit talibani pentru a ucide trupe SUA

Cei mai înalţi responsabili ai Pentagonului şi-au luat angajamentul „să ia măsuri” dacă armata SUA va ajunge să coroboreze informaţiile despre primele plătite de Moscova pentru uciderea soldaţilor americani în Afganistan, notează AFP.

Întrebaţi de o comisie a Congresului în legătură cu aceste informaţii ale spionajului american, secretarul Apărării, Mark Esper, şi şeful de stat-major american, generalul Mark Milley, care s-au exprimat public pentru prima dată cu privire la această afacere care a declanşat un scandal la Washington, au subliniat că serviciul militar de informaţii nu le-a „coroborat”.

Washingtonul ştie de mai mulţi ani că Rusia îi sprijină pe insurgenţii afgani, în special prin livrarea de arme, a afirmat generalul Milley. „Este însă o mare diferenţă între a înarma şi a da ordine”, a insistat el, scrie Agerpres citând AFP.

„Ştim despre arme, ştim despre sprijin”, a adăugat generalul american. „Dar în cazul ruşilor, nu avem vreo dovadă concretă, nici informaţii despre instrucţiunile date. Este ceva foarte diferit”, a continuat el.

„Vom face săpături. Vom descoperi dacă este adevărat. Iar dacă este adevărat, vom lua măsuri”, a dat el asigurări, fără să precizeze felul măsurilor avute în vedere.

La rândul său, Mark Esper a ţinut să menţioneze că, deşi credibilitatea acestor informaţii nu a fost coroborată, Pentagonul ia „în serios” toate informaţiile despre ameninţări la adresa forţelor americane.

Cotidianul New York Times, urmat de Washington Post şi Wall Street Journal, a raportat că agenţi ruşi au distribuit discret bani unor combatanţi „apropiaţi talibanilor” pentru a ucide soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan.

Informaţiile în cauză au fost transmise preşedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre acestea la sfârşitul lui martie fără a se lua vreo decizie, au adăugat cotidianele americane citând surse anonime din rândul spionajului SUA.

Raport al Pentagonului

Pentagonul a publicat în urmă cu câteva zile un raport în care susține că Rusia colaborează cu talibanii pentru a alunga trupele americane din Afganistan. Raportul vine la doar câteva zile după ce New York Times a publicat un articol în care susținea că agenții de informații ruși ar plăti recompense pentru luptătorii talibani pentru uciderea trupelor americane din Afganistan.

Raportul notează că talibanii au devenit mai violenți de la încheierea unui acord în luna februarie cu SUA. În condițiile acordului, SUA ar urma să reducă numărul de trupe pe care le are în țară și, în schimb, talibanii vor rupe legăturile cu Al Qaeda, organizație teroristă care lucrează activ pentru sabotarea guvernului afgan.

Asteptam opiniile si intrebarile dv.

Scrieti un comentariu

*

Facebook

Vezi aici >> Grupul nostru de Facebook